czwartek, 4 czerwca 2015

pesto PL

obdarowana fantastycznym drobiazgiem do gotowania na parze poszłam za ciosem i postanowiłam do warzyw zrobiś sos. z założenia miał mieć lekką konsystencję ale jakoś nie wyszło i dobrze.

wyszło mi przepyszne, prawie polskie pesto. prawie, bo znajduje się w nim pasta sezamowa. nabyta pół roku wstecz w końcu doczekała się wiekopomnej roli.

składniki:
garść liści rzodkiewki ( pokrojonej )
sok z połowy cytryny
łyżka tahini
2 łyżki pokruszonych orzechów laskowych
łyżeczka musztardy dijon
łyżka posiekanego koperku
olej rzepakowy
sól

wszystko blendujemy na jednolitą masę.
estetyka - malina. :) prześliczny pistacjowy kolor.
smak - wyczuwalne tahini z nutą orzechową.
gęściejsze będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa.
można robić różne warianty, z różnymi dodatkami. brakowało mi smaku i aromatu czosnku. ale cholernik szedł i nie wrócił!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz