sobota, 29 września 2018

Orzechowo - jarmużowo.

Sypią się z drzew orzechy włoskie. urodzaj.
Sypią i orzeszniki.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzesznik

kilka dni temu "odkryłam" nowy gatunek.😉

A przy sobocie - luźniutko i miało być razem, ale że Młąda nie nadąża, to jest osobno.
Zakupy porobione, teraz tylko sobotnie gotownko i ogarnianie chlewika.

Zakochałam się w jarmużu. wersja pierwotna zrobiona była ze skrzydełkami kuraka. dziś z okrawkami.

Z kurakami pewnik więc podaję przepis. ale im więcej jarmużu tym lepiej ( dla mnie).

Wok a do woka podziabane w stawach skrzydła. solić, dodać chili i pod przykrywkę na małym ogniu. bez żadnego tłuszczu.
Gdy kurak puści sok dodajemy dowolną ilość jarmużu, solimy, chillujemy i wyciskamy sok z dużej, wymiętolonej cytryny. przykrywamy pokrywką i dusimy do zmięknięcia zielska.  mega dobre z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz